De Fryske is bewust een kaas van volle melk

Twee weken terug sprak ik met de moeder van vrienden, ongeveer 75 jaar oud. We hadden het over De Fryske kaas. Ze vertelde dat ze 30+ kaas moet eten van de dokter. Dat zou gezonder zijn… Om vervolgens mij koffie met kruidkoek aan te bieden. Dat laatste is voor haar wel normaal, maar zit bomvol met suikers! Als we het artikel hieronder lezen, hoop ik dat veel doktoren bij dit congres waren.

Dokter Ludwig overtuigt Nederlandse artsen van vet – Foodlog

De Amerikaanse arts David Ludwig had op het congres Arts & Voeding op 16 juni geen goed woord over voor het eetpatroon met veel koolhydraten en weinig…

De Fryske is bewust een kaas van volle melk, net als veel boerenkazen. Er is dus niet ‘afgeroomd’ bij het kaasmaken, zoals wel gebeurt bij veel fabrieks- en merkkazen. We doen dit heel bewust:

  1. De Fryske is echt Fries: Friese melk, draagt bij aan Friesland… En een Friese receptuur! Als je aan een Fries denkt, ‘krijst wasto sjochst’ (je krijgt wat je ziet). We vonden het niet passen om iets van de melk af te halen. Daarnaast leidt de receptuur tot een krachtige smaak, zoals Friezen met beide benen stevig op de grond staan.
  2. Melkvet is gezond. Het is juist dat element in de melk waar veel vitaminen, aminozuren etc aan gehecht zijn. De suikers zijn de boosdoeners. Verder geldt een nuchtere ‘alles met mate’.
  3. Melkvet is goed voor de kaas. Het geeft meer smaak aan de kaas. Daarnaast draagt het bij aan de smedigheid (smeuïg, zachtheid) van de kaas. Zeker in ons geval waar het rantsoen met gras (en kuilgras in de winter) leidt tot meer aminovetzuren (zachte vetten).

Dit is ons nuchtere verhaal over melk en kaas, mooi toch?


Dit artikel delen via:
FacebookLinkedInTwitter