Allemaal gek van kaas

Om te zorgen dat elk kaaswiel tot aan de laatste kruimel smaakt zoals -ie moet smaken,
werken deze vakmensen zorgvuldig samen.

Catharinus Wierda bedacht de Fryske

Zuivelondernemer Catharinus Wierda wilde zijn observaties van de zuivelsector en het Friese landschap omzetten in een nieuw kaasmerk, dat wél rekening houdt met landschap en cultuur.

“Steeds meer consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en zijn bereid om iets meer te betalen voor producten met een kloppend verhaal.”
– Catharinus Wierda

 

Laura Keijzer zorgt dat alles er ook lekker uit ziet

Laura bemoeit zich – met verve – met alles dat te maken heeft met sales & marketing, zoals proeverijen bij kaasspeciaalzaken, presentatie op beurzen en acties in supermarkten. Mede dankzij haar is De Fryske op steeds meer plekken verkrijgbaar en goed zichtbaar.

Albrecht Finnema en Auke Boschma leveren de melk

Voor boer Albrecht Finnema zijn weidevogels onlosmakelijk verbonden aan het leven als boer. Bijna 20% van zijn land richt hij in als voedsel- en broedplek voor grutto’s, kieviten en soortgenoten. In de praktijk komt dit neer op meer dan 20 hectare natuurland. De 200 melkkoeien lopen minimaal 180 dagen per jaar buiten en eten voornamelijk gras. Albrecht gebruikt alleen groene stroom en vrijwel geen bestrijdingsmiddelen. Ook boer Auke Boschma en zijn vrouw uit het Friese Burgwerd zijn begaan met het Friese natuurschoon en hun 70 melkkoeien. Ongeveer 5 hectare van Aukes land (totaal 33,5 ha) is kruidenrijk grasland, ongeveer 15%.

Farmel haalt de melk op

Farmel koopt en verkoopt melk van boeren. Zij verzorgen het vervoer van de melk naar naar de kaasmakerij. Ook helpen zij De Fryske en de boeren met het nakomen van afspraken over natuur en duurzaamheid.

Rouveen Kaasspecialiteiten maakt de kaas

Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. De unieke receptuur van De Fryske is hier in goede handen.

Eisenga Kaas laat de kaas rijpen

Bij dit familiebedrijf in Oosterwolde liggen honderden kaaswielen op lange planken te rijpen. Op z’n minst twee maanden (Jonge Fryske) en soms wel bijna twee jaar (Stokâlde Fryske).

Zijerveld bezorgt de kaas bij winkels

Zijerveld biedt een groot assortiment aan kaasspecialiteiten. Sinds 2018 werken we samen aan de productie en vermarkting van De Fryske. Zijerveld verzorgt de distributie van De Fryske in Nederland en daarbuiten.