Smaak

“Hoe zou een echte Friese kaas smaken?” vroegen de kaasmakers van De Fryske zich af. Ze onderzochten wat nu ‘typisch Fries’ is. Zoveel Friezen, zoveel smaken natuurlijk. Toch waren ‘geen bla bla’, ‘what you see is what you get’ en ‘stevig met beide benen op de grond’ antwoorden die steeds terugkwamen.

De kaasmakers besloten dat de nieuwe kaas die eigenschappen ook moest hebben: een krachtige smaak die je niet snel vergeet. Gemaakt van volle melk zoals die door de boer wordt geleverd. En niets toevoegen wat niet nodig is, dus geen kleurstoffen.

Ze gingen op zoek naar de ingrediënten, proefden, lieten proeven, stelden bij, werkten samen met andere kaasspecialisten. Het moest precies goed. Een Fries is niet snel tevreden.

Nu, twee jaar later, is De Fryske er. Boer Albrecht Finnema levert de melk. Zijn koeien staan minimaal 180 dagen per jaar buiten en het menu bestaat vooral uit gras. Ervaren boerenkaasmakers maken de kaas, die daarna ruim 4 maanden ligt te rijpen bij de familie Eisenga in Oosterwolde.

De kaasmakers zijn ontzettend trots, ‘grutsk’ op z’n Fries. Op de smaak, en ook op de manier waarop De Fryske Friesland helpt.