Smakelijke kaaszaken

De Fryske bij u in het schap of op de menukaart? Dat regelen we graag. De Fryske levert in samenwerking met Zijerveld aan veel winkels en groothandels. Interesse? Neem contact op met Catharinus Wierda: 06-22824504 / catharinus@defryske.frl of Laura Keijzer: 06-40554946 / laura@defryske.frl.

“Gewoon stinklekker”

Culinair journalist Wouter Klootwijk beoordeelde de Âlde Belegere Fryske tot twee keer toe zeer positief. Ook veel consumenten zijn wild van de smaak en zijn verrast van de romige smaak . Daarnaast spreekt de missie van De Fryske veel mensen aan. Ze waarderen dat onze kaas vegetarisch is en vrij van e-nummers en kleurstoffen. Wilt u het zelf beoordelen? We laten u graag zelf de kaas proeven.

Welke leeftijd wilt u aanbieden? De Jonge en Belegere Fryske zijn romig en vol van smaak. De Âlde en Stokâlde Fryske nog steeds romig en goed snijdbaar, maar inmiddels met mooie kristalvorming en pittig van smaak.

 

Jonge Fryske

Jong belegen 50+
8-10 weken gerijpt
Jong & romig
Vegetarisch stremsel
Geen e-nummers of kleurstoffen

Jonge Fryske is een romige kaas met een zachte en unieke (na)smaak. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.

 

Belegere Fryske

Extra belegen 50+
half jaar gerijpt
Romig belegen
Vegetarisch stremsel
Geen e-nummers of kleurstoffen

Belegere Fryske is een krachtige kaas, vol en romig van smaak. Gewoon stinklekker eigenlijk. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten. Je herkent ‘m aan z’n mooie Fries-blauwe jas.

 

Âlde Fryske

Oud 50+
1 jaar gerijpt
Krachtig oud
(vanaf november/december 2018 ook verkrijgbaar als vegetarisch en e-nummervrij)

Kenmerkend voor de Âlde Fryske is de pittige, volle romige smaak en mooie kristalvorming.
De kaas heeft minimaal een jaar gerijpt en is goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.

 

Stokâlde Fryske

Oud 50+
1,5 tot 2 jaar gerijpt
Pittig oud

De Stokâlde Fryske, de naam zegt het al, is behoorlijk op leeftijd. Je herkent deze oude baas aan z’n donkerpaarse jas, krachtige smaak en flinke kristalvorming. Na rijping van anderhalf tot twee jaar is deze kaas nog steeds romig en redelijk goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.

Wat past u het best?

  • Kaaswiel
  • Vacuümverpakte stukken kaas
  • Puntstuk kaas verpakt in een mooi schuitje
  • Kaas als relatiegeschenken of kerstpakketten

Een activerend schap

We helpen graag met de verkoop van De Fryske. Neem voor het bestellen van deze materialen en overige vragen contact op met Laura Keijzer: 06-40554946 / laura@defryske.frl

 

 

Daarnaast bent u vrij om onze commercial te gebruiken. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden op social media of afgespeeld worden op een scherm in de winkel.

Download de commercial van De Fryske
Download achtergrondinformatie voor uw personeel

Kaas kent geen grenzen

Wilt u De Fryske verkopen buiten Nederland? Dat regelen we graag; er zijn veel mogelijkheden om de kaas te leveren. Neem contact op met Catharinus Wierda: 06-22824504 / catharinus@defrysike.frl

Waarom De Fryske?

De Fryske maakt ontzettend lekkere kaas op een authentieke en duurzame manier. We werken met boeren die goed voor hun koeien zorgen en weidevogels welkom heten in een kruidenrijk grasland. Samen zorgen we ervoor dat de biodiversiteit in Friesland (weer) toeneemt.

Catharinus Wierda, zuivelondernemer en initiatiefnemer van de Fryske: “Duurzaamheid is voor mij een vanzelfsprekend onderdeel van kwaliteit. De Fryske levert behalve kwalitatief goede kaas ook een duurzame bijdrage aan landschap en cultuur. Ik hoop andere zuivelmerken te inspireren iets vergelijkbaars te doen. En over een paar jaar te werken met tien boeren die voldoen aan onze strenge eisen.”

1. Kaas met een eigen receptuur

  • Gemaakt van volle melk (geen afroming van melkvet).
  • Geen kleurstoffen.
  • 100% E-nummervrij (ook de korst is vrij van het schimmelwerende middel Natomycine)* )*
  • Vegetarisch stremsel*
  • Unieke bacterie-culturen.
  • Ambachtelijk gemaakt door Rouveen Kaasspecialiteiten.
  • 4 soorten: Jonge (8-10 weken gerijpt), Belegere Fryske (half jaar gerijpt), Âlde Fryske (1 jaar gerijpt), Stokâlde Fryske(1,5 tot 2 jaar gerijpt).

*Geldt voor Jonge en Belegere Fryske, vanaf eind 2018 ook voor de Âlde en vanaf april 2019 voor de Stokâlde.

2. Kaas met een duurzaam karakter

  • Ruimte voor weidevogels zoals de grutto: 10% tot 20% van het boerenland wordt nauwelijks bemest, nat gehouden en pas gemaaid na het broedseizoen. Deze maatregelen leiden tot een kruidenrijk grasland met veel voedsel en broedplekken voor weidevogels.
  • Koeien lopen minimaal 180 dagen per jaar in de wei.
  • Koeien 100% grass-fed: geen bijvoeding van snijmaïs, maar een combinatie van gras, graskuil en hooi, beperkt aangevuld met krachtvoer en bijproducten zoals bietenperspulp (suikerindustrie). Veel gras is niet alleen goed voor de koeien, het leidt ook tot een betere vetzuursamenstelling (zachtere vetten) in de melk.
  • Aanvullende voeding voor de koeien komt zoveel mogelijk uit de regio, zoals bietenperspulp. Ingrediënten voer GMO-vrij (volgens criteria Ohne Gentechnik): het maïszetmeel en de soja zijn niet genetisch gemodificeerd. Van de veehouder wordt daarnaast verwacht dat hij afspraken met de voerleverancier maakt dat eventuele soja in het voer niet uit Zuid-Amerika komt, zodat hij niet bijdraagt aan ontbossing van tropische regenwouden.
  • Afspraken over weidegang voor jongvee (minimaal 3 maanden in de eerste twee jaar), groene stroom en transparantie over o.a. diergezondheid en kringlopen.

3. Kaas uit Friesland

  • Twee Friese boeren leveren de melk: Albrecht Finnema (Warstiens) en Auke Boschma uit (Burgwerd).
  • Initiatief uit Friesland.
  • Draagt bij aan het Fries cultuurlandschap, door biodiversiteit te stimuleren.
  • Streekproduct.