OPROEP/VRAAG: We doen het op onze manier, lees ons verhaal hieronder. We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Wat waardeer je, wat roept misschien nog vragen op? Laat het ons weten!

De Fryske is Fries en zo doen wij het!

De Fryske is Fries en we zijn zoals we van Friezen mogen verwachten, ‘oprjocht’ en op een eigen wijze. Met beide benen op de grond eigen keuzes maken die wij nodig vinden en hier stiekem ‘grutsk’ op zijn.

We doen het anders omdat we niet anders kunnen. Nodig om het Friese landschap mooi en levend te houden. Een landschap waar we de grutto horen roepen en de koeien grazen. Met consumenten en boeren die elkaar wel begrijpen, samen genietend van het Friese cultuurlandschap. We willen laten zien dat het kan en hopen anderen, kleine en grote zuivelmerken, te inspireren iets vergelijkbaars te doen.

Met onze missie zijn we een beetje koppig en weten dat we moeten volhouden, maar we zijn niet dom. We doen het omdat kaas maken anders kan! Allerlei trends in de markt en samenleving laten zien dat er ruimte is voor nieuwe merken die rekening houden met duurzaamheid en oorsprong. Oorsprong door de melk uit Friesland te halen van boeren met naam en rugnummer en met een natuurlijke bedrijfsopzet. Met mensen, puur en dichtbij de natuur.

Om vervolgens een kaas te maken van volle melk (dus niet afromen) van gras gevoerde koeien. En dat proef je, een romige en krachtige kaas. Het romige karakter komt door de receptuur, de volle melk en de zachte vetten van de ‘grassfed milk’. Bacterieculturen zorgen voor de eigen smaak.

Voor het kaasmaken werken we samen met Rouveen kaasspecialiteiten, een zeer professionele kaasmakerij en op en top betrouwbaar. Met hen zijn we in staat om de kaas zo puur mogelijk te houden. Zo gebruiken we geen kleurstoffen, de kaas is daarom vrij blank van kleur. Ook gebruiken we sinds kort geen e-nummers meer en is het stremsel vegetarisch, we verwachten de kaas met deze aanpassingen komend voorjaar en zomer te kunnen introduceren.

We hebben veel te vertellen. Wilt u meer weten over hoe we het doen? Hieronder alles nog eens op een rij.

Feiten van De Fryske

De missie van De Fryske is om het Friese cultuurlandschap mooi en levend te houden. Een gevarieerd landschap met gras en kruiden, waar we de grutto horen roepen en koeien grazen. Naast een eigen aanpak voor duurzaamheid is ook de kaas zelf onderscheidend en heeft een Fries karakter. De keten is met Rouveen kaasspecialiteiten en Farmel als melkleverancier professioneel ingericht.

1.      EIGEN receptuur

  • Krachtig: eigen receptuur
  • Gemaakt van volle melk (geen afroming van melkvet)
  • Puur: geen kleurstoffen*
  • 100% E-nummervrij (ook niet in korst)*
  • Vegetarisch stremsel

* We verwachten de kaas zonder kleurstoffen en E-nummers komend voorjaar en zomer te kunnen introduceren

De receptuur leidt tot een romige en krachtige kaas. De Fryske richt zich op iets oudere soorten en is te koop in 2 soorten: 1) De Fryske (extra belegen – 24-28 weken) en 2) Âlde Fryske (oud – 50-60 weken). Er zijn plannen om in de toekomst nog meer soorten te maken, zoals de Jonge Fryske, de Stokâlde Fryske en misschien zelfs een Fryske Nagel.

2.      ECHT Fries

  • Friese melk: de melk komt op dit moment van één Friese melkveehouder, Albrecht Finnema te Warstiens. De verwachting is dat we binnenkort door kunnen groeien naar een tweede Friese boer
  • Impact voor Friesland: bijdragen aan een mooi en levend cultuurlandschap (zie hieronder)
  • Samenwerking met diverse culturele instellingen en initiatieven zoals Natuurmuseum, Kening fan’e Greide en Culturele Hoofdstad 2018
  • Streekproduct

3.      EERLIJK en duurzaam

  • Goed voor weidevogels: minimaal 10% (en doorgroeiend naar 20% in 5 jaar) van het bedrijf wordt nauwelijks bemest en pas gemaaid na het broedseizoen. Bij Finnema betreft het ongeveer 20% met meer dan 20 hectare natuur.
  • 100% gras / ‘grass-fed’: geen bijvoeding van snijmais, maar een rantsoen gebaseerd op gras, graskuil en hooi, beperkt aangevuld met krachtvoer en bijproducten zoals bietenperspulp (suikerindustrie). Grasland levert veel biodiversiteit, snijmais daarentegen niet. Veel gras leidt bovendien tot een betere vetzuursamenstelling (zachtere vetten) in de melk.
  • Minimaal half jaar weidegang: dit is langer dan de reguliere weidegang van 120 dagen / 6 uur. De weidegang is goed voor de koeien, de vogels (foerageren bij weidende koeien) en de melksamenstelling.
  • Aantal aanvullende afspraken over weidegang voor jongvee (minimaal 3 maanden in de eerste twee jaar), groene stroom en transparantie over diergezondheid, kringlopen etc.
  • Aanvullende voeders komen zoveel mogelijk uit de regio, zoals bietenperspulp. Daarnaast zijn de voer ingrediënten GMO-vrij (volgens criteria Ohne Gentechnik). In de praktijk betekent het dat maiszetmeel en soja niet genetisch gemodificeerd zijn. Van de veehouder wordt daarnaast verwacht dat hij afspraken met de veevoerleverancier maakt dat eventuele soja in het voer niet uit Zuid Amerika komt en zodoende niet bijdraagt aan ontbossing van tropische regenwouden.

Als je meer wilt weten, mail gerust. Jouw vragen helpen ons om waar nodig nog meer toe te lichten.